Ata dentara este, alaturi de rutina zilnica de periere a dintilor, unul dintre cele mai importante obiceiuri de intretinere a sanatatii dentare.

Folosirea atei dentare ajuta la indepartarea placii bacteriane si a resturilor alimentare din spatiile interdentare si de sub jonctiunea dentogingivala, acolo unde periuta de dinti nu prea ajunge.

Majoritatea medicilor stomatologi recomanda o combinare a celor doua metode, periajul dintilor si folosirea atei dentare, pentru a obtine efecte in indepartarea placii bacteriene de pe suprafata dintilor.

Ce fel de ata dentara sa aleg?

Ata dentara poate fi de doua tipuri:

– din nailon (multifilament)
– din PTFE (monofilament)

Acestea la randul lor pot fi rasucite sau nerasucite, legate sau nelegate, cerate sau ne-cerate, groase sau subtiri, aromate sau nu.

Toate tipurile de ata dentara, daca sunt folosite corect, devin eficace in indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare.

Avantajele folosirii atei dentare 

Desi obiceiul perierii dintilor este unul sanatos si ajuta destul de mult la intretinerea sanatatii bucale, folosirea atei dentare are cateva avantaje ce nu pot fi ignorate:

  1. Indeparteaza eficient placa bacteriana si resturile alimentare din spatiile in care periuta de dinti nu poate sa ajunga (spatii interdentare sau pe langa gingie).
  2. Stimuleaza gingiile, curata suprafetele dentare, reduce sangerarile gingivale si previne bolile gingivale
  3. Previne raspandirea tartrului si a formarii cariilor dentare.

using-dental

 

 

Cat de frecvent sa folosim ata dentara? 

Se recomanda folosirea atei dentare chiar si de doua ori zi, insa cel putin o data pe zi! La modul ideal, ar trebui sa folosim ata dentara de fiecare data dupa ce ne spalam pe dinti, ca parte a unei rutine zilnice de igiena orala.

 Cum se foloseste corect ata dentara ?

Desi se recomanda utilizarea ei zilnica, prea putina lume chiar stie sa o utilizeze corect, motiv pentru care oamenii au si o oarecare reticenta cand vine vorba de ata dentara. Utilizata insa in mod corect, aceasta ne poate proteja dantura de riscul aparitiei cariilor si a afectiunilor gingivale.

Pentru a folosi ata dentara intr-un mod eficient, respectati urmatorii pasi simpli:

  1. Folositi aproximativ 4-5 cm de ata dentara, infasurand capetele atei in jurul degetelor mijlocii de la fiecare mana, lasand 3-5 cm pentru lucru.
  2. Miscati usor ata in sus si in jos in spatiile dintre dinti, pentru a le curata. Ata trebuie tinuta drept intre degetul mare si cel aratator.
  3. Asezati ata intre fiecare pereche de dinti, apoi curbati-o foarte usor si gentil in jurul fiecarui dinte pentru a-l curata de sus in jos. Miscarile trebuie sa fie usoare, pentru a nu rani tesutul gingival care este destul de sensibil.
  4. Curatati fiecare dinte cu o alta portiune curata din ata dentara pe care o aveti la dispozitie.
  5. La final, clateste-ti dantura cu apa de gura (un alt instrument important pentru igiena orala) sau cu apa simpla, pentru a elimina ultimele reziduuri si urme de placa bacteriana.

 

Desi initial poate parea un proces dificil si complex, cu putin exercitiu, folosirea atei dentare poate fi inglobata in rutina zilnica de igiena orala.